Яденето на малки хапки може да бъде полезно в контрола на теглото

13 Юли 2012

Рязането на храната на малки парчета може да помогне на хората да контролират теглото си по-лесно, тъй като храненето по този начин задоволява апетита в по-голяма степен, отколкото поемането на храната на големи хапки със същата калорийна стойност, според ново проучване.

 

На протичащата между 10 и 14 Юли в Швейцария среща на Обществото за изучаване на хранителното поведение е докладвано, че хората намират храненето на малки хапки за значително по-удовлетворително и приятно.

По-ранни проучвания вече са подсказали, че големите порции карат хората да ядат повече. В настоящото проучване, изследователите насочват вниманието си върху броя и големината на хапките храна, тъй като е известно, че животните оценяват количеството храна според няколко критерия, един от които е броят на парчетата. Колкото по-много са късовете храна, толкова по-висока е субективната оценка за нейното количество. С други думи, ако еднакво количество храна се раздели на повече парчета, това ще доведе до възприемането от животното на по-раздробената храна, като по-голямо количество. Този факт е доказан чрез опит с плъхове през 1989, на които са предложени два избора на еднакво по количество храна, но в единият случай разделено на четири парчета, оказва се, че плъховете избират винаги четирите парчета. Когато обаче храната разделена на четири парчета е в по-малко количество единичното голямо парче, плъховете избират последното.

 

Тази идея предизвиква провеждането на подобно изследване и при хора, като участниците са 301 студенти, на които се предлага храна с еднакъв грамаж-82грама, в два варианта – цяла и разрязана на четири. Двадесет минути по-късно, участниците са поканени да опитат, колкото количество желаят от различни храни. Резултатите сочат, че участниците, които преди това са изяли единично парче храна, винаги са приемали повече калории след двадесет минути, в сравнение с участниците изяли четирите парчета.

 

Водещият изследовател от департамента по психология на университета на Аризона Девина Вадера обобщава:”Резултатите от изследването показват, че яденето на храна, нарязана на повече парчета може да бъде по-засищащо от яденето на храна, състояща се от едно не нарязано парче. Като резултат следващото хранене, ще бъде или по-отдалечено във времето или в по-малко количество, което може да повлияе телесното тегло”.