Неправилният избор на храна може да бъде обусловен от сънна депривация
09 Юли 2012

В изследване на Калифорнийския университет се посочва, че сънната депривация (лишаването от сън) може да увреди региони от главния мозък, отговорни за избора на храна. Това откритие може да бъде полезно за обясняването на връзката между затлъстяването и сънната депривация.
Изследователите подбират 23 здрави участници, които да бъдат включени в изследването. Следващият етап от проучването се състои в провеждането на две функционални магнитно резонансни изследвания (fMRI), направени на участниците. Първото е извършено след нощ, прекарана в сънна депривация, а второто след нормален нощен сън. По време на изследванията на участниците се показват изображения на различни храни, паралелно със сканирането на различни мозъчни области, като освен това те са карани да подреждат изобразените храни, според това колко ги харесват.
Стивън Грийър, главен изследовател в проекта обяснява: „Целта ни беше да разберем дали специфични региони от мозъка, отговорни за хранителното поведение се увреждат или повлияват от сънната депривация.” Регистрирана е нарушена активност във фронталния лоб при сънна депривация. Откритието води до извода, че лишаването от сън може да подтисне висши мозъчни функции, които са особено важни за правилния избор на храна, в замяна на освобождаване от контрола на кората на по-нисши мозъчни структури, отговарящи на първични стимули. Като резултат се стига до прибързан и неправилен подбор на храните, които консумираме, което може директно да резултира в натрупване на наднормено тегло