Кофеинът – протективен фактор за рака на кожата
04 Юли 2012

Ново проучване на американски специалисти, стига до извода, че повишеното количество кофеин в диетата на изследвани 110000 души, води до по-малак риск от базоцелуларен карцином на кожата, който е най-честият кожен рак.
Водещият изследовател на проучването Д-р Хан, професор в Харвардския медицински университет, обяснява: „Не ви съветвам да повишавате драстично употребата на продукти, съдържащи кофеин, като кафе, кола и др., но данните от изследванията, сочат, че високото ниво на кофеина, намалява риска от редица заболявания, някои от които са диабет втори тип и болест на Паркинсон.
Базоцелуларният или базалноклетъчен рак на кожата, е най-честият кожен рак в САЩ и повечето регистрирани случаи на рак на кожата изобщо, са също от този тип. Разпространението на заболяването започва от епидермиса и е свързано с често и не добре дозирано излагане на слънчевите лъчи или на ултравиолетово облъчване от друг източник. Въпреки, че базоцелурарният рак е бавнонапредващ и не е с такава висока смъртност, както меланома, той предизвиква сериозни здравни проблеми и е първостепенен проблем за здравната система по целия свят. Ето защо, според авторите на проучването, поради високото ниво на разпространение на заболяването, всички мерки, които могат да доведат до намаляването на заболеваемостта, включително и повишаване на количеството кофеин в диетата, са добре да бъдат предприети при хора с повишен риск.
източник Journal of Cancer Research