Полезни и вредни храни за черния дроб

27 Март 2012

Черният дроб е лабораторията на човешкия организъм – в него се разграждат токсини, както и веществата, които нормално се образуват при естествените метаболитни процеси. Той също така синтезира множество белтъци, имуноглобулини и още десетки знайни и незнайни съединения. Вредните навици на съвременното общество лесно нарушават функцията му и по този начин тяхното лошо влияние върху организма се засилва.

Тук ще насочим вниманието към малка част от най-достъпните храни, които имат доказано благотворно и възстановяващо действие върху черния дроб.

  • Зеленчуци, и  то – сурови! Особено ценни са червеното цвекло, морковите, черната ряпа и чесънът. Сокът от цвекло и моркови има незаменими полезни свойства и е силно препоръчвано от множество диетолози. Листните зеленчуци и особено спанак, лапад, листа от глухарче са много ценни антиоксиднати. Неслучайно Попай Моряка яде спаначена консерва за сила! Зелевите зеленчуци – броколи, карфиол и зеле са прекрасни и имат много добър ефект при лека термична обработка като готвене на пара.
  • Плодовете съдържат огромен спектър от полезни вещества, подобряващи чернодробната функция. Особено ценни се смятат зелените ябълки, които имат и още много благотворни ефекти върху организма.
  • От подправките се смята, че канелата и куркумата подобряват функцията на черния дроб.
  • Студено пресованите растителни масла са незаменими, не само за сърдечно-съдовата система, но и за чернодробната функция. Такива са зехтина, сусамовото, лененото и тиквеното олио.
  • Пчелните продукти се смятат за основни хепатопротектори – пчелно млечице, цветен прашец и най-вече медът, който трябва да се използва като заместител на захарта.

Много вредни за функцията на черния дроб са:

  • Алкохол – отдавна известен причинител на някои от най-страшните болести на черния дроб – чернодробна стеатоза и цироза.
  • Бял хляб и бели брашна;
  • Мариновани, опушени, консервирани, осолени меса – единственият начин за мариноване на месото трябва да е на базата на лимон, лук и зехтин.
  • „Бели“ храни – бяло брашно, бял ориз, сол, бяла захар. Важно е тези храни да се заменят с пълнозърнесто брашно и ориз, мед и старание към елиминиране на солта от диетата.
  • Всички пържени, мазни или съдържащи изкуствени добавки храни.
  • Пресни плодове и зеленчуци, съдържащи наднормено количество торове и пестициди.