Седем причини за висок холестерол
02 Март 2012

Начинът на хранене
Приемът на твърде много наситени мастни киселини (които често се съдържат в „стандартна закуска”) може да причини висок холестерол. Нездравословните мазнини се намират най-вече в храната от животински произход - свинско, говеждо, телешко месо, яйца, мляко, сирене, масло. Някои готови храни, които съдържат кокосово олио, палмово олио или какаово масло също сдържат наситени мастни киселини. Вредни мазнини се откриват в големи количества и в маргарина, сладкишите, чипса, бисквити и снаксове.
Вашето тегло
Вашето „бирено коремче” не вреди само на социалните Ви контакти. Наднорменото тегло в повечето случаи води до повишаване на триглицеридите в кръвта и до намаляване на „добрия холестерол” (HDL).
Физическа активност
Ниската физическа активност и обездвижването безспорно намаляват „добрия” и увеличават „лошия” холестерол.
Пол и възраст
След навършване на 20 години нивата на холестерола започват да се покачват. При мъже, обикновено, това е силно изразено след 50-годишна възраст, а при жените – след преминаване в менопауза.
Общо състояние
Не пропускайте редовни профилактични прегледи и се интересувайте от Вашия сърдечно-съдов риск. Някои заболявания, като захарен диабет и хипотиреоидизъм, също водят до висок холетерол.
Фамилност
Рискът от висок холестерол при индивида е по-висок, когато проблемът е често срещан в семейството му.
Тютюнопушене
Проучванията са безброй и резултатите са безспорни – цигарите увреждат Вашето здраве. Понижаването на „добрия холестерол” е само една от начините за това.
health.com