Какво трябва да ядат жените?
11 Февруари 2012

Храненето е основен елемент за добро здраве. Проучванията за полезните и вредните храни, които приемаме са безброй и в повечето случаи разнообразни и противоречиви. В настоящата статия д-р Фрайхофър (професор по медицина към медицинския университет в Атланта, Джорджия) обобщава някои от ключовите заключения по отношение на храненето при жените, публикувани през миналата година. Изводите се отнасят главно за връзката между различни храни и хранителни добавки и риска от хронични заболявания, рак, инфаркт, както и възможностите за превенция на някои заболявания чрез храненето.
1.Протекция на сърдечно-съдовата система чрез консумация на риба
Младите жени, които консумират редовно риба и омега-3-мастни киселини, намаляват 3 пъти риска от сърдечно-съдови заболявания, цитира проучване, проведено в Дания миналата година. Намаленият риск се постига при консумация на варена или печена риба, но не и на пържена. Бременните жени също могат да се възползват от рибата – омега-3-мастните киселини предпазват от преждевременно раждане.
2.Антиоксидантните ефекти на кафето
Проучване доказва, че жените, които консумират 1-5 чаши кафе дневно имат по-малък риск от увреждане на сърцето, както и от развитие на карцином на ендометриума. Освен това, жените, които консумират поне 4 чаши кафе на ден, доказано развиват депресия и други „душевни” разстройства много по-рядко. Полезното действие, обаче, е доказано само за кафето, а не за черния чай, газирани напитки и шоколад.
3.Шафраново масло – полезно при жени с диабет
Малко рандомизирано проучване, изследвало 55 жени с диабет и затлъстяване в постменопаузална възраст. Оказало се, че пациентките, консумирали по 1-2 чаени лъжички шафраново олио на ден, показали по-ниски стойности на кръвната захар. Резултатът бил постигнат само за 16 седмици.
4.Витамини – повече или по-малко?
Проучванията все още са твърде противоречиви. Трябва да знаем, обаче, че повече витамини и минерали, вземани като добавки, не означава задължително по-добри резултати. Не трябва да забравяме, че нищо не може да замени правилното хранене.
5.Ленено семе за лечение на „топлите вълни”…
Лененото масло е добър източник на фибри, омега-3 мастни киселини, лигнини и фитоестрогени. На теория изглежда, че лененото масло може да бъде много полезно. За съжаление теорията не винаги е реалност. В 28-седмично проучване в Mayo Clinic в Рочестър са били рандомизирани 188 жени, които приемали ежедневно ленено масло. Оказало се, че не било установено значително намаление на „топлите вълни”…
6.Някои стратегии за предпазване на бебетата от алергии
Рискът от екзема и повишена чувствителност на бебетата е по-висок, когато майката консумира големи количества маргарин, олио, зехтин, цитрусови плодове, червени чушки, целина по време на бременността. А бебетата, родени от майки, приемали много риба по време на бременността ще бъдат по-малко склонни да развият астма.
Що се отнася до храненето на бебетата - златното правило остава в сила – няма нищо по-добро от кърмата. За предпазване от алергии е важен моментът на захранване. Препоръчва се въвеждането на твърди храни да стане не по-рано от 4-ти месец и не по-късно от 6-ти месец.
7.Предпазване от макулна дегенерация чрез някои хранителни вещества
Макуларната дегенерация о водеща причина за необратима загуба на зрение при възрастните хора. Редовната консумация на риба и омега-3-мастни киселини може би намалява този риск, но научните данни все още са оскъдни.
8.Ядки и контролът на кръвната захар
Малко проучване показва, че добавянето на шепа шам-фъстък към високо-гликемично ястие може да намали постпрандиалната (след нахранване) кръвна захар и нуждите от инсулин. Освен това, умерената, но редовна консумация на ядки подобрява липидния профил.
9.Антиоксиданти и рискът от инфаркт на миокарда
Здравите жени могат да намалят риска от инфаркт на миокарда със 17%, чрез приемане на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чай и дори шоколад. А за дамите с развито сърдечно заболяване ползите от антиоксиданти са повече – рискът при тях намалява с 45%. Антиоксидантите, обаче, трябва да се приемат естествено с храната, а не като добавки.
10.Фолиева киселина – още полезни ефекти
Всички знаят, че 400 mcg фолиева киселина на ден предпазват бебето от дефекти на невралната тръба. Ново проучване показва, че бебета от майки, приемали фолиева киселина през първите 2 месеца след забременяване, са по-малко склонни към речеви затруднения и забавено проговаряне. Освен това, учените открили, че предположението, че фолиевата киселина увеличава риска от астма при децата, е само мит.
11.Колкото по-цветна е храната, толкова по-добре
Ако сте предразположени към високо кръвно налягане, може да намалите риска, чрез приемане на повече антоцианини – червени и сини пигменти, които се съдържат в цветните плодове и зеленчуци – патлаждани, малини, ягоди, стафиди, червени портокали, боровинки. Антоцианините са флавоноиди, които регулират продукцията на NO (азотен оксид – вазодилататор) от ендотелните клетки и така осигуряват отпускане на съдовата стена.