Витамин D – множество полезни ефекти

03 Февруари 2012

Витамин D е мастноразтворим витамин, който при нормални условия се синтезира в кожата от 7-дехидрохолестерол, под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Първоначално в черния дроб се образува 25-хидрокси-витамин D, а след това в бъбреците – 1,25-дихидрокси-витамин D, което е и активната форма. Главната функция на витамин D е стимулиране на калциевата абсорбция в храносмилателния тракт. Това осигурява нормалното образуване на костите в млада възраст, като поддържа оптимални калциеви концентрации, въпреки постоянната загуба на калций и фосфати с урината. Така витамин D има директни благоприятни ефекти върху костната и мускулната тъкан. Освен това добавките, съдържащи витамин D и калций, вземани в напреднала възраст, най-вероятно намаляват риска от фрактури.

Изглежда, обаче, че това е само една от функциите на витамин D. Почти всички ядрени клетки в организма притежават рецептори за витамин D. Въпреки, че не е напълно доказано, съществуват много данни, които показват, че витамин D намалява смъртността и заболяваемостта от някои видове рак и автоимунни болести. Оптималните нива на витамина в кръвта вероятно допринасят за адекватния имунен отговор срещу патогени, подобрява функцията на сърдечно-съдовата система, подпомага отговора на тъканите към действието на инсулина. Всички тези функции на витамин D се подпомагат от прием на калций, извършване на физическа активност и намаляване на затлъстяването. Най-вероятно отговорът към лечението с витамин D и неговите различни кръвни нива при отделните индивиди са различни, поради генетични вариации.

Въпреки, че данните са все още твърде малко, за да бъде сигурно, витамин D и калцият може би участват и в контрола на телесната маса.

Мета-анализ на няколко кохортни проучвания доказва връзката между приема на витамин D и заболяемостта от диабет тип 2. Установено е, че приемът на повече от 500 IU (международни единици) намалява случаите с диабет с 13% (сравнено с хората приемащи под 200 UI на ден). Това доказва ролята на витамина за появата и развитието на диабет 2 тип, вероятно влияейки върху инсулиновата резистентност.

източник:Europeal Journal of Clinical Nutrition