Полезните вещества в зърнените закуски

02 Февруари 2012

Закуската е съществена част от нашето ежедневно меню. Тя може да бъде източник на важни микронутриенти, водещи до различни полезни ефекти върху нашето здраве.
Зърнените закуски са разпространена храна сред хората от Западна Европа, имащи по-ниски месечни доходи. За периода 2003-2005г., е проведено проучване във Великобритания, което изследва количеството важни съставки на храната (нутриенти), които получават хората, закусващи със зърнени закуски, в сравнение с тези, които не консумират такава храна. В проучването участвали 3728 души на възраст над 2 години. Установено било, че зърнените закуски се приемат от около 80% от децата и 50-60% от възрастните с по-ограничени месечни доходи в Обединеното Кралство. Консуматорите на зърнени закуски показали по-висок прием на редица витамини и минерали, като тиамин, фолиева киселина, витамин B6, витамин B12, желязо, цинк. Освен това закуската от зърнени храни довежда и до повече прием на калций, поради съчетаната им консумация с прясно мляко. Към полезния ефект се добавя и това, че много от зърнените закуски са обогатени с витамин D, цинк, фолиева киселина. Освен това пълнозърнестите храни са и източник на фибри и влакнини, които са с незаменим полезен ефект върху храносмилателния тракт.
Изглежда консуматорите на зърнени закуски приемат витамин B6, цинк, фолат, калций, рибофлавин, в количество, достатъчно за задоволяване на ежедневните нужди.
В заключение проучването доказва, че не само ежедневната закуска е важна за нашето здраве, но и какво включва тя.

източник: Europeal Joirnal of Clinical Nutrition