Консумацията на млечни продукти намалява кръвното налягане

01 Февруари 2012

Артериалната хипертония е приоритетно социално-значимо заболяване в развитите страни. Мета-анализ на няколко рандомизирани клинични проучвания показва връзката между консумацията на високо- и нискомаслени млечни продукти от една страна и кръвното налягане, от друга.
Според данните към момента, през 2025г. 29% от населението на Земята ще страда от високо кръвно налягане, което се асооциира в голяма степен с повишен риск от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, като инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Диетата е един от най-важните фактори на околната среда, който оказва влияние върху артериалното налягане. В общия случай се препоръчва ограничаване приема на сол и алкохол, повишен прием на храни, богати на калий. Доказано е, че диета, богата на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, съчетано с намален прием на мазнини, понижава кръвното налягане при нормотензивни и хипертензивни пациенти, дори без съчетаване с ограничаване на солта и без загуба на тегло. Анализ на няколко проучвания показва, че диетата богата на млечни продукти, има много по-благоприятно влияние, отколкото само изобилието от плодове и зеленчуци.
Мета-анализ на 5 проучвания показва връзката между повишеното артериално налягане и приемът на високо- и нискомаслени млека, сирене, кисело мляко. Сравнението между групата участници с най-висок прием с тези с най-нисък, показва недвусмислено намаляване на повишеното кръвно налягане в групата, приемаща млечни продукти. Направен е и анализ на влиянието на отделните видове млечни продукти върху артериалното налягане. Оказало се, че най-благоприятен ефект има приемът на нискомаслени млека, като връзка между твърдите млечни продукти (сирене, кашкавал) и кръвното налягане, дори не била доказана.
В крайна сметка заключенията са, че приемът на млечни продукти намалява с 13% рискът от повишено кръвно налягане. Това се дължи на многото полезни елементи, които се съдържат в нискомаслените млека – калций, магнезий, калий, биоактивни млечни пептиди, лактопептиди, които се образуват при процеса на храносмилане. Предполага се, че тези пептиди намаляват активността на ангиотензин 1-конвертиращия ензим (ензим с ключова роля в патогенезата на хипертонията), което предпазва кръвоносните съдове от констрикция (свиване). Вероятно, калцият и магнезият в нискомаслените млека „успяват” да се свържат с мастните киселини в тънкото черво и така не позволяват на ентероцитите да ги резорбират. Високото съдържание на мазнини във високомаслените млека, обаче, противодейства на този процес.
Настоящият анализ показва, че не само загубата на телесна маса помага за намаляването на артериалното налягане. Важни са продуктите включени в диетата, които могат да окажат благоприятно влияние върху  лечението на артериалната хипертония. Така например калориите, които си доставяме от 240 гр. мляко и 40 гр. сирене, са приблизително еднакви, но получаваме различно количество наситени мастни киселини и минерали, което не трябва да се забравя при консумацията на различни хранителни продукти.

източник: Journal of Human Hypertension