Афинитетът към солените храни се формира в кърмаческа възраст

24 Декември 2011

Хората, които пресоляват всичко и твърдят, че винаги храната им е безсолна, може да са оформили вкуса си още в ранно детство, според ново проучване.

Учените открили, че бебетата на 6-месечна възраст започват да усещат и предпочитат солта, ако е добавена с храната им. Това, което е по-интересно е, че този афинитет изглежда остава в по-късна възраст. Когато децата, включени в проучването, достигнали предучилищна възраст, тези от тях които били със „солено” бебешко меню наблягали на по-солени храни като пържени картофи, хот дог и чипс. Някои от тях дори развили нещо като мания до степен да ядат солените кристали по солетите и дори ближели чиста сол. От друга страна децата, които са яли само обикновенна детска храна, без прибавена сол, били по-безразлични към солта в по-късна възраст. Тези изследвания насочват към теорията, че колкото по-късно  се предложи сол на детето, толкова по-малко вероятно е да развие патологично влечение към нея в по-късна възраст, с всички негативи от това.

„По време на палеолита и изобщо в древноста децата били хранени с мляко в продължение на първите две – три години от живота, докато в днешно време децата започват да ядат готови храни много по-рано.” – твърди проф. Клемър, ръководител на изследването - „начина, по които децата се научават да ядат сол, е подобно на импринтинга, който помага на малките деца и животни да запомнят родителите си и да съзадат трайна връзка с тях.

Изследователите твърдят, че когато бебето се роди, то не реагира на солта, както на другите вкусове, като сладко и горчиво. Те започват да я разпознават някъде между двумесечна и шестмесечна възраст.

Подобни изследвания дават шанс да се контролира и намали приема на сол от населението през следващте години. Според последни проучвания над 90% от американците ядат повече сол от препоръчителните нива на СЗО. В нашата страна скоро не е правено подобно проучване, но резултатите биха били подобни.

Източник: American Journal of Clinical Nutrition