Повишеният прием на обработени червени меса увеличава риска от рак на простатата

29 Ноември 2011

Повишеният прием на телешка и свинска кайма и месо се свързва с увеличаване на риска от злокачествен тумор на простатата, според изследване, публикувано в журнала PLos ONE.

Изследователски екип, воден от Джон Уайт от Калифорнийския университет, констатира още, че основен виновник са червените меса, които са готвени на грил или барбекю, особено ако са препечени.

Заключениеията им са на базата на хранителните навици на около 1000 мъже. Резултатите потвърждават предишни проучвания, които свързват рака и храненето. Месата, приготвени по този начин, са изложени на много високи температури, които образуват „черните резки” от скарата. Въпреки прекрасния вид, който дават на ястието, те съдържат редица вещества, смятани за канцерогенни. От много дълго време учените ги свързват с рака на дебелото черво, и едва от скоро - с този на простатата.

Изследователите по цял свят се надяват да успеят в близките години да открият конкретните вещества, които имат канцерогенен ефект. Това ще даде възможност да се разработят по-ефективни мерки за превенция на тези злокачествени болести.