Повече риба по време на бременност и умствените възможности на детето Ви
23 Ноември 2011

Твърдението, че "рибата е полезна за мозъка" е все по-често подкрепяно с научни доказателства, но какви са действителните резултати по отношение на умствената дейност, все още оставят открит въпроса.
Мазните риби са преобладаващият източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини, включително и докозахексаенова киселина (DHA), която е важен структурен компонент на клетките, особено на клетъчните мембрани на мозъка, където се натрупва се по време на индивидуалното развитие.
Всъщност, Европейската комисия наскоро подкрепи твърдението, че приемът на DHA по време на бременност допринася за нормалното развитие на мозъка и зрението на плода. В изследването участват жени, които по време на бременността ядат повече риба и увеличават приема на DHA. Взимат се кръвни проби на 20 седмица от бременноста, както и от пъпната връв след раждане. Резултатие се калкулират и съпоставят с резултатите, които децата имат при проведени адаптирани тестове за интелигентност в съчетание с различни тестове за фини моторни движения. Резултатите показват ясна корелация с повишен прием на дълговерижни омега-3 мастни киселини по време на бременност.
Кохортното проучване изследва 2720 майки и техните деца. Според д-р А. Латка, която води изследването „това едва ли е липсващото звено в диетата, което да води до тези резултати, но може все пак да е фактор”.
В изследването се взима под внимание и дали детето е било хранено изкуствено, както и връзката с определен генотип (FADS gene cluster), който определя възможностите на организма да обработва тези ненаситени мастни киселини. Изследването, известно като проект „НУТРИМЕНТЕ”, ще се провежда до 2013 г, когато ще бъдат обявени окончателните резултати, които според запознати учени „ще породят повече въпроси отколкото отговори”.
Източник: nuthrimente