Сирене за здраво сърце?

20 Ноември 2011

Лекари и специалисти по хранене отдавна препоръчват да се избягват животинските мазнини, тъй като те повишават холестерола. Тук се включват и всички млечни продукти, особено мазните сирена като кашкавал, рокфор, чедар и т.н. Датски учени откриха, обаче, че сиренето може да се окаже не толкова вредно за сърдечно-съдовата ни система и вероятно не трябва да се причислява в същата категория като маслото и наситените животински мазнини.
Тяхното изследване, публикувано на 26 октомври твърди, че хора, които ядат ежедневно сирене в продължение на шест седмици, са имали по-ниски нива на „лош” (LDL) холестерол, отколкото когато са яли масло. Още по-интересно е, че докато са яли сирене техните нива на холестерол не са били различни от тези по време на нормалната им диета без наситени животински мазнини.

Авторите могат само да спекулират, защо сиренето влияе  различно от маслото, но проучванията са в начален етап.

Една от хипотезите им е, че сирената съдържат много калций, за който е доказано, че увеличава количеството на мазнините, които се отделят от храносмилателния тракт. Учените наистина са открили леко завишени нива на мазнини във фекалните проби, но доста по-малки от очакваните, „така че явно съществува и някакъв друг механизъм”, твърдят те.

Други възможни обяснения са свързани с голямото количество протеини в сирената и процесите на ферментация, които могат да повлияят на начина, по който то се усвоява, в сравнение с маслото.

Според учени от университета в Мичиган, наблюдавали изследванията, „проучването е проведено много добре, но не променя препоръките на кардиолозите”. Винаги ще препоръчваме на хората да наблягат на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците”.