Чесънът и лошият холестерол

16 Ноември 2011

Хората са рязко разделени относно чесъна – или го мразят или обожват и всичко заради неговия силен и характерен аромат. Не е чудно, че от дълбока древност се използва за гонене на демони и вампири. Независимо от това, той освен от митични същества може да предпази Вас и тялото Ви от доста други, далеч по-непосредствени заплахи.

Дори древните лекари са признали полезните му качества. Преди повече от 2000 години, Хипократ, бащата на диагностичната медицина, смята чесъна за изключително ценно растение. Днес учените знаят от десетки проучвания, че чесънът притежава редица свойства, които помагат за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система. Чесънът е особено ефективен срещу липопротеините с ниска плътност (LDL), известни още като "лош" холестерол, които могат да увредят артериите, довеждайки до атеросклероза и да причинят сърдечно-съдови заболявания.

Един от основните механизми е наличието на мощна антиоксидантна активност, която пречи на окисляването и натрупването на плаки в съдовете, като по този начин се забавя развитието на атеросклерозата.

Клиничните изследвания също показват, че чесънът може да насърчи формирането на "добър" холестерол, известен като липопротеини с висока плътност (HDL), които са твърде големи, за да „полепват“ по стените на артериите. Освен това HDL помагат за извличането на „лошия холестерол” от кръвта.

Подобно на аспирина, чесънът има определени качества, които "разреждат" кръвта. Чрез предотвратяване от слепване на тромбоцитите  той може да намали риска от образуване на тромби, при това без страничните ефекти, свързани с приема на аспирин.

Известният остър мирис на чесъна идва от богати на сяра съединения, които се излъчват през белите дробове и през порите на кожата. Дори най-големите врагове на това растение биха могли да се замислят, дали да го откажат, още повече вземайки предвид десетките му благотворни  качества и един единствен негатив – „чесновият дъх”!

Източник: www.webmd.com