Пробиотици - живи микробни хранителни добавки с полезно действие за човека

04 Ноември 2011

Известните научни данни трудно могат да обяснят всички взаимодействия и ефекти, които оказват пробиотиците върху физиологията на живия организъм. Но безспорно техният ефект е огромен.

За пръв път носителят на Нобелова награда руски учен Иля Мечников прави връзка между дълголетниците в някои области на България и повишената консумация на кисело мляко и други продукти, подложени на ферментативни процеси в тези райони. Задълбочаването на изследванията води до заключението, че съдържанието на чревната флора на здравите и дълголетните е различно от това на останалите хора. При първите е по-високо нивото на непатогенните, сапрофитни бактерии, предимно от вида Lactobacillus, което дава основание да се заключи, че те имат положителен ефект върху имунната система и състоянието на човешкия организъм като цяло. По-късно тези полезни бактерии са наречени пробиотици във връзка с протективнто действие, което имат върху жизнените процеси.

Благоприятното действие на пробиотиците се дължи на няколко причини. На първо място тяхното размножаване върху чревната лигавица пречи на болестотворните микроорганизми да се размножават там. В природата този вид отношения се наричат естествен антагонизъм. Като резултат от това, стомашно-чревният тракт и другите системи в тялото функционират много по-ефективно. Освен това пробиотиците косвено подпомагат процесите на храносмилане, като някои от тях дори участват в синтеза на някои витамини. Укрепващото действие на пробиотиците върху чревната лигавица може да се окаже фактор, който намалява действието на различни алергени, чрез ограничаване на проникването им в подлигавицата и формирането на алергична реакция. Счита се, че приемът на таблетки, които съдържат Lb. bulgaricus и Str. thermophilus повишава нивата на имуноглобулин А - секреторен имуноглобулин А, (ИгА)-антитяло, което оказва решаваща роля в развитието и осъществяването на локалния имунитет.

Полезните ефекти на пробиотиците са многостранни. Счита се, че оказват антитуморен ефект в дебелото черво, като намаляват нивото на канцерогенни жлъчни соли; имат антихипертензивно и антиокислително действие; намаляват токсичните метаболити в тънките черва; влияят върху алергичните състояния, като предпазват преминаването на антигени в кръвния ток; модулират имунната система; помагат при смилането на лактозата; влияят конкурентно на Хеликобактер пилори (който се асоциира с гастрит, пептична язва, рак на стомаха). Освен това пробиотиците произвеждат и различни ензими, които благоприятстват храносмилането, участват в синтезата на някои витамини в дебелото черво.

Приложението на пробиотиците в медицинската и профилактична дейност включва няколко направления. На първо място пробиотици се предписват след антибиотична терапия, за която се смята, че може да намали в значителна степен естествената чревна флора на пациента. При наличие на запек или синдром на лесно дразнимото черво, пробиотиците също могат да окажат изключително добър ефект и да се бъдат дефинитивно средство на лечение. Приема се, че пробиотиците действат превантивно срещу възникването на алергични реакции и сенсибилизация, като модулират действието на имунната система.

При приемането на пробиотици съществуват известни проблеми при усвояването им и достигането на естественото им място на обитание – чревния тракт. Първата пречка, с която се сблеъскват полезните бактерии, е киселото рН в стомаха, а втората - разрушаващото действие на жлъчните соли в дванадесетопръстника. Ето защо са разработени нови поколения от препарати, които да осигурят достигането на пробиотиците до крайната цел. За разлика от първото поколение пробиотици, които се приемат свободно, второ поколение има устойчива капсула, а трето поколение представлява микрокапсулирани бактерии. Съществува и четвърто поколение пробиотици, което има двойно покритие, коети го защитава от действието на вредните фактори в стомашно-чревния тракт.