Напитките, съдържащи захар са свързани с повишаване на риска от ендометриален карцином след менопауза
23 Януари 2014

Жените, които консумират подсладени със захар напитки, имат повишен риск за развитие на естроген-зависим тип 1 карцином на ендометриума след менопауза в сравнение с други жени на същата възраст, според проучване проведено в Университета на Минесота.
Естроген-зависимия тип 1 карцином е най-честия тип ендометриален карцином. Националния Институт по ракови заболявания на САЩ, съобщава, че годишно в страната се диагностицират около 49 хиляди нови случая, от които приблизително 8 хиляди завършват летално. Повечето жени, развиващи ендометриален рак са на възраст над 55 години.
Изследователите в горепосоченото проучване, посочват около 78% по-висок риск за ендометриален рак, който зависи от количеството приемани захарни напитки, т.е., колкото повече напитки се консумират, толкова повече се повишава и рискът за развитие на заболяването. Авторите допълват, че техните открития е необходимо да бъдат потвърдени и в други проучвания, за да се потвърди връзката между употребата на захарни напитки и едометриалния карцином.
Авторите са събрали и анализирали данни за хранителния режим на 23 хиляди жени в пoстменопаузална възраст, като впоследствие на част от тях е поставена диагнозата ендометриален карцином. Налични са подробни въпросници, относно хранителните навици на изследваните, мeстоживеенето им и медицинските им досиета. Използван е Харвардски въпросник за храненето за определяне на диетичните режими на изследваните, като са включени 127 хранителни продукти, приемани през последните 12 месеца.
Изследователите категоризират консумацията на подсладени напитки в групи от нула (най-ниска употреба) до 60,5 (най-висока употреба) единици за седмица.
От всички изследвани жени 506 развиват тип 1 ендометриален карцином, а 89 тип 2, като се установява връзка между по-високата консумация на захари, затлъстяването и развитието не само на рак, но и на диабет и сърдечносъдови заболявания.